In the Spotlight - Meindert de Koning

Naam: Meindert de Koning

Geboortejaar: 1964

Woonplaats: Leeuwarden

Orkestlid sinds: Aletta de Musical (2014)

Instrument: Slagwerk/drums

 

Zo ben ik bij het orkest van GOOV gekomen: Ik ben op enig moment benaderd door (ik denk) René Engelsman om in Aletta de Musical percussie te spelen. Ik vermoed via een tip van een van de koperblazers. Ik kan mij de eerste orkestrepetitie nog levendig herinneren. Ik had bijvoorbeeld geen idee wat een vamp was en zat regelmatig in het verkeerde deel mee te spelen. Ik snapte er niks van. Mijn wanhopige blikken werden door dirigent Piet Roorda glimlachend en geruststellend beantwoord. 

 

Dit vond ik de mooiste productie: Dan toch Chess, vanwege mijn uitdagende rol in het orkest (drums i.p.v. percussie), hoewel ik ook met heel veel plezier percussie heb gespeeld in Aletta de Musical, Into the Woods en Jacques J. Meer mogelijkheden om te improviseren en o.a. twee typemachines te slopen.

 

Dit voorval rond een voorstelling zal ik nooit vergeten: Dat zijn er meerdere. Improviseren met Marcel den Os tijdens Aletta de Musical en Jacques J. staat me nog goed bij. Maar tijdens Chess de solist een compleet couplet ontnemen, omdat ik in het (naar later bleek het voorlaatste) refrein te vroeg het slot-ritenuto inzette ("je gaf het aan, Piet”, bleek niet zo te zijn), en dus het orkest mee en ook Piet Roorda machteloos. Puck van Heemstra (solist van dienst) was not amused (en wrijft het mij nog regelmatig onder de neus) en ik vol schaamte. 

 

Mijn bijdrage aan een productie waar ik het meest trots op ben: Zie vorige vraag.....😊. De invulling van de percussiepartij in zowel Aletta de Musical als Jaques J., niet toevallig van dezelfde componist. Veel improviseren want veel vrijheid binnen de kaders van de nootjes. Ook het leiden van de mars (al trommelend) met publiek van de parkeerkelder Ossenmarkt naar de Schouwburg, erg indrukwekkend.

 

Deze productie past goed bij GOOV: Lastige vraag, zo goed ken ik de Goovers niet. Hazes zou mooi zijn en dan alles meeblèren (weinig te dansen vrees ik, en wie mag Rasjel spelen...), of anders Saterday Night Fever, lekkere vette disco. Ik had ook wel zin in The Producers, bigbandmuziek. Of iets van Loyd Webber, Jezus Christ Superstar.

 

Dit doe ik naast GOOV: Ik ben werkzaam als directie-/privéchauffeur en ik speel in tal van orkesten, producties en ensembles. Daarnaast bestier ik Slagwerkverhuur Friesland (klinkt overigens ook in Groningen fantastisch).

 

 Hier geniet ik van bij GOOV: Ik geniet enorm van het proces, elke repetitie en uiteraard de voorstellingen en niet te vergeten de derde helft. Van de eerste repetitie (lezen!) tot het biljart in de Kroeg van Klaas, een mooie reis.

 

Dit zou ik graag anders zien bij GOOV: Als ik zie hoeveel moeite, tijd en werk er in de producties zit en dan "maar” vijf voorstellingen. Heel knap natuurlijk dat zoiets al gerealiseerd wordt, maar bijvoorbeeld een tournee zou prachtig zijn. 

 

Zijn er familieleden en/of vrienden betrokken bij GOOV: Nee, maar heb inmiddels wel een paar vrienden aan GOOV te danken.