Nieuwe bewegende beelden Aletta Jacobs opgedoken

Bij de eerste bewegende beelden liet Prof. dr. C.W. (Mineke) Bosch, kenner en biografe van Aletta Jacobs al weten dat er meer filmmateriaal aanwezig moet zijn. GOOV Muziektheater is er dan ook trots op nieuwe bewegende beelden te kunnen laten zien, waarin Aletta Jacobs op het Academieplein van de Rijksuniversiteit Groningen te zien is.

Aletta Jacobs bezoekt haar Alma Mater, de Rijksuniversiteit Groningen.
Zoals vele oud-studenten graag doen, heeft Aletta Jacobs als oud-student nog eens haar Alma Mater bezocht. In het universitaire leven wordt de term Alma Mater geduid voor de universiteit waar je gestudeerd hebt. In 1871 startte Aletta Jacobs aan de Rijksuniversiteit Groningen haar studie Geneeskunde. Haar kandidaatsexamen legde ze af in 1874, hiermee studeerde zij als eerste vrouwelijke student af aan een universiteit in Nederland. Vervolgens slaagde ze in 1878 voor haar artsexamen. Daarmee had Nederland de eerste vrouwelijke arts. Een jaar later op 8 maart, nu jaarlijks internationale vrouwendag, promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nieuwe bewegende beelden na 1909 gemaakt.
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is op de achtergrond te herkennen, dus de beelden moeten in ieder geval na 1909 gemaakt zijn. Het Academiegebouw dat te zien is, is namelijk na een verwoestende brand in 1909 opgeleverd.

Beelden in bezit van GOOV Muziektheater.
Dat de beelden in het bezit zijn van GOOV Muziektheater zijn, is niet zo vreemd. Wij produceren een musical over het leven van Aletta Jacobs en door de promotie hiervan, zijn de beelden in onze handen gekomen. Op 8 maart 2014, op internationale vrouwendag, op de dag dat Aletta 135 jaar geleden promoveerde, gaat Aletta de Musical in Groningen in première.