Première Aletta de Musical op Internationale Vrouwendag

Drie jaar is er hard aan gewerkt! GOOV Muziektheater initieerde en produceerde Aletta de Musical, de eerste musical over het leven van Aletta Jacobs. Zaterdag 8 maart 2014 gaat – in de geest van Aletta Jacobs op Internationale Vrouwendag – Aletta de Musical in de Stadsschouwburg en op bijzondere locaties in het stadshart van Groningen in première! Op 7 maart hebben genodigden van de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen de kans de voorpremière mee te maken. De première op zaterdag 8 maart is al uitverkocht. Voor de voorstellingen van 9 t/m 12 maart zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Bijzondere locaties in de binnenstad van Groningen nog even een verrassing!

Het boeiende levensverhaal van Aletta, het enorme belang van haar levenswerk, past dat eigenlijk allemaal wel in één enkele schouwburgzaal, ook al is de voorstelling nog zo kleurrijk? We dachten van niet. Het wordt een Avontuurlijk Avondje Aletta, een verrassende ontdekkingsreis via gelegenheidstheatertjes op bijzondere locaties, met de musical als gids. Wie naar de voorstelling gaat zal twee van deze theatertjes in het oude stadshart van Groningen bezoeken, om daar in te zoomen op één van de aspecten die Aletta zo veelzijdig maken. Gronings icoon, nationaal voorvechter, internationaal wegbereider, pionier, Vrouw met Karakter.

Aletta’s stem: het verhaal van Aletta Jacobs

Den Haag, 1922. Aletta Jacobs gaat voor het eerst naar de stembus. Zij heeft dan 40 jaar gestreden voor vrouwenkiesrecht. Als klein meisje in Sappemeer wil Aletta, net als haar vader, dokter worden. Ze schrijft zelf een verzoek aan minister Thorbecke om te mogen studeren en kan in 1871 als eerste vrouw in Nederland naar de universiteit. Tijdens haar studie in Groningen trekt zij zich het lot aan van vrouwen in de prostitutie. Na haar promotie werkt zij in Amsterdam als eerste vrouwelijke huisarts aan goede gezondheidszorg voor vrouwen. Met de introductie van het pessarium maakt zij zich sterk voor geboortebeperking. Aletta raakt er echter steeds meer van overtuigd dat zij enkel met een stem in de politiek het leven van vrouwen echt kan verbeteren. Een bewonderaar van het eerste uur wordt hierbij haar trouwste bondgenoot. Na zijn overlijden vervolgt Aletta haar langdurige en moeizame strijd. Alleen en onverzettelijk.

Ambitieus amateurgezelschap initieert, produceert en speelt Aletta de Musical

GOOV Muziektheater, een ambitieus amateurgezelschap dat al 85 jaar huist in Universiteitsstad Groningen, heeft haar schouders eronder gezet om met het 16 man sterke artistieke team, haar 55 spelende en organiserende leden, 30 orkestleden en zo’n 100 vrijwilligers Aletta de Musical te realiseren. Jack Nieborg kreeg van GOOV Muziektheater de opdracht de musical artistiek te ontwikkelen en te regisseren. Met zijn artistieke team zet hij “onze” Aletta Jacobs in vele perspectieven neer, op bijzondere locaties en in de Stadsschouwburg.