Het publiek mag inschepen!

Na lang repeteren is het dan zo ver: van 21 tot en met 24 juni 2012 staat GOOV Muziektheater vijf keer met de musical Titanic op de planken van de Stadsschouwburg. De première is op donderdag 21 juni. Het publiek mag inschepen!

GOOV Muziektheater is voor deze voorstellingen de samenwerking aangegaan met regisseur Ton Brandsen. Hij geeft aan dat het een fantastische uitdaging is om deze gebeurtenis precies honderd jaar later weer tot leven te brengen. Hij heeft bijzondere vondsten in petto voor het publiek. Opmerkelijk is dat het decor voornamelijk bestaat uit grootschalige projecties van Roger Muskee. Net als bij de projecties komen in de vele, speciaal voor deze voorstelling ontworpen kostuums fragmenten en kleurstellingen terug uit het schilderij ‘Compositie 8’ van de kunstenaar Kandinsky.

Voorstelling met een Groninger tintje
GOOV Muziektheater, bekend van de succesvolle Groninger voorstelling ‘Bommen Berend, de Musical’, zet 100 jaar na het zinken van de Titanic, de gelijknamige versie van de musical op de planken. Opnieuw een voorstelling met een Groninger tintje. Onder de passagiers die een zeemansgraf kregen, bevond zich één Groninger, namelijk de 27 jarige Hendrik Bolhuis. Hij was scheepskok op de Titanic. Voor hem richtte GOOV Muziektheater op 14 april 2012 al een ijsmonument op, dat op het binnenplein van het Noordelijk Scheepvaart Museum werd onthuld door burgemeester Rehwinkel en de meest nabije familie van Hendrik Bolhuis, mevrouw Slager-Bolhuis (Bedum) en haar broer. In de musical is speciaal de bijrol Hendrik Bolhuis opgenomen. Reinder Smith maakte voor RTV Noord een uitzending over Hendrik Bolhuis, waarin enkele highlights uit de musical Titanic door GOOV Muziektheater te vinden zijn, zie het nieuwsitem uit april 2012 verderop op deze pagina.

Het verhaal
Het schip speelt de hoofdrol en de personages vertellen de tragische geschiedenis van de Titanic, die 100 jaar geleden, op 10 april 1912, de haven van Southampton verliet met eindbestemming New York. Na een aanvaring met een ijsberg zonk het zogenaamde onzinkbare schip. Voldoende reddingssloepen waren er niet voor de 1301 passagiers. Het standenverschil dat in die tijd nog in grote mate leefde werd prangend duidelijk. De arbeiders en emigranten uit de derde klasse, letterlijk veroordeeld tot de onderste laag van het schip, werden tijdens het zinken opgesloten. De reddingssloepen waren voor de rijken.

Credits musical Titanic

Libretto van Peter Stone

Muziek en liedteksten van Maury Yeston

Nederlandse vertaling van Daniel Cohen

Regie: Ton Brandsen

Muzikale leiding: Robert Ramaker

Choreografie: Carla van Zanten

Decor/projectie: Roger Muskee

Preferred videopartner: BanoPro

Kostuumontwerp: Helga Mast

Grime: Marjan van den Hof

Lichtontwerp: Hans Boven

Geluid: Bart Hof